Główna › Fora dyskusyjne PGUS › Inne dyskusje › Literatura do SAP-a
- This topic has 3 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, and was last updated 5 years, 10 months temu by Adam Bytnar.
- AutorWpisy
- 13 września 2018 o 23:28 #4983Piotr BagrowskiUczestnik
Drodzy Saperzy
Czy moglibyście proszę poradzić mi jakąś dobrą literaturę do nauki SAP-a? Zależy mi na modułach MM i PP. Najlepiej z zadaniami lub przykładami procesów. Podstawy już mam, chciałbym się jednak dalej rozwijać w tym ERP-ie, dlatego moje pytanie i poszukiwania. Literatura może być w języku niemieckim lub po angielsku.
Dziękuję i pozdrawiam
Piotrek
14 września 2018 o 22:01 #4986Dominik TylczyńskiOpiekun forumCześć, przykłady procesów są zdefiniowane w SAP IDES: IDES – The SAP Model Company z tym, że ta dokumentacja jest do bardzo leciwej wersji, do 4.6C.
Do S/4HANA również jest IDES (nota: 2445594 – IDES S/4 HANA 1610), ale to tej instalacji nie widziałem nigdzie dokumentacji procesowej.
Można też spróbować z S/4HANA Fully-Activated Appliance – tutaj jest fajny artykuł na ten temat z mnóstwem linków do dokumentacji: SAP S/4HANA 1610 Fully-Activated Appliance: Create your SAP S/4HANA 1610 system in a fraction of the usual setup time W mojej wiedzy procesy to SAP Best Practices: SAP Best Practices Explorer
To tyle o systemach demo, na których można się uczyć i eksperymentować.
Co do literatury to polecam książki z SAP Press oraz szkolenia SAP, które są również dostępne online, jako e-learning. Ta forma jest chyba lepsza niż szkolenia w centrum szkoleniowym, a na pewno jest tańsza.
Powodzenia
15 września 2018 o 17:19 #4988Piotr BagrowskiUczestnikDziękuję za bardzo wyczerpujące i pomocne informacje. Ja pierwsze kroki z SAP-em zrobiłem na WSB. Skończyłem studia podyplomowe z tego ERP-a. Teraz potrzebuję praktyki.
Pozdrawiam
Piotrek B.
11 grudnia 2018 o 19:49 #5597Adam BytnarUczestnikWitam,
ze swojej strony moge polecic ksiazke: Thobias Then – “Einkauf mit SAP. Der Grundkurs für Einsteiger und Anwender”. MM z zadaniami. Wydawnictwo “SAP PRESS” 🙂
Pozdrawiam
- AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.