Problem z przyjęciem towaru od subco

Główna Fora dyskusyjne PGUS Inne dyskusje Problem z przyjęciem towaru od subco

Temat zawiera 2 odpowiedzi, i ma 2 odpowiedzi, ostatnio zaktualizowany przez Ilona Buczyńska Ilona Buczyńska 1 miesiąc, 4 tygodnie temu.

Oglądasz 3 wpisy - 1 z 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #4958
    Ilona Buczyńska
    Ilona Buczyńska
    Uczestnik

    Witam serdecznie;

    Mam problem z przyjęciem towaru od podwykonawcy do systemu i nie wiem, gdzie tkwi błąd, najpewniej w jakimś szczególe, kt. nie potrafię jednak namierzyć  🙁

    A mianowicie – wysyłałam towar do podwykonawcy, na podstawie utworzonych w systemie Purchase Req., wygenerowałam Zamówienie Zak. z literą “L” .

    Zamówienie zawsze  “idzie” z WZ-kami, kt. wygenerowałam z ME2O i do tego zamówienia utworzyły mi się dwa outbondy.

    Następnymi krokami jest przekazane na magazyn towaru do wysłania i wspólnie z pracownikiem magazynu wykonaliśmy transakcje : LT03 i LT22 a potem Post Good Issue w VL02N. I towar wyjechał.

    Towar wrócił od podwykonawcy, więc standardowo przyjęłam go do systemu, korzystając  z dwóch transakcji : VL34, który wygenerował mi Inbound Delivery oraz VL32N, w którym tylko poprawiła datę przyjęcia i sprawdziłam czy zgadzają się wszystkie linie zamówienia i ilości i kliknęłam SAVE.

    Otrzymałam komunikat na zielono iż: “Inbound Delivery 180026833 has been saved,” czyli wszystko ok.

    Przekazałam magazynowi “do klepnięcia” to zamówienie i ten nr Inbound i dostałam odpowiedź  iż nie mogą tego “klepnąć”.

    Wiem, że robią to kilkoma sposobami m.in. przez VL06I lub LM74.

    I weszłam w VL06I i faktycznie próba zrobienia “Post Good Receipt” nie powiodła się – pokazuje się komunikat o treści: ” 0 successful and 1 incorrect goods movements”

    i jak to ugryźć? 🙁 Outbody sa poprawne i zaksięgowane, a z Inboundem jest problem

    Goods movements ma cały czas literę “A” a powinien mieć “C” i w MD04 na poszczególnych towarach wszystko “wisi” na statusie “shipping”.

    Może ktoś z Was spotkał się z takim problemem lub wie jak to poprawić lub “odkręcić” i zrobić cos na nowo?

    Proszę  o podpowiedź

    Z góry dziękuję i pozdrawiam

    #4982

    To co piszesz wyraźnie pokazuje na problem z zaksięgowaniem przyjęcia od podwykonawcy w referencji do dostawy przychodzącej. Natomiast na podstawie Twoich informacji bardzo trudno jest stwierdzić gdzie tkwi przyczyna problemu. Sprawdź czy podczas księgowania przyjęcia w VL32N jest wyświetlany log błędów. Powinien on Tobie pomóc znaleźć przyczynę.

    Bez dostępu do systemu to trochę takie diagnozowanie na ślepo niestety.

    Pozdrawiam

    Dominik Tylczyński

    #4992
    Ilona Buczyńska
    Ilona Buczyńska
    Uczestnik

    Witam :-);

    Udało mi się na szczęście rozwiązać problem. Przyczyną blokady było to, iż jeden artykuł z tego zamówienia, “zablokował” się i nie wyszedł  przez niego jeden outbond na ten właśnie artykuł. Dopiero ponowne przekazanie tego artykułu z ME2O i następnie realizacja wszystkich kroków wysyłki do podwykonawcy pozwoliły na przyjęcie towaru do systemu.

    Pierwszy raz mi się przytrafiła taka sytuacja, ale na szczęście udało się rozwiązać problem 🙂

Oglądasz 3 wpisy - 1 z 3 (wszystkich: 3)

Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.